Wat is Bloedend tandvlees?
Bloedend tandvlees wijst op een beginnende tandvleesontsteking. Begint je tandvlees te bloeden bij lichte aanrakingen zoals tandenpoetsen? Of bloedt je tandvlees tijdens het reinigen tussen je tanden en kiezen (flossen, rageren, stokeren) of zelfs tijdens het eten? Het is goed om te weten dat gezond tandvlees niet bloedt!
Bloedend tandvlees is het eerste symptoom van een tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd. Het is erg belangrijk om bloedend tandvlees en een beginnende tandvleesontsteking serieus te nemen. Als een tandvleesontsteking namelijk voor een langere tijd aanwezig is, verergert de ontsteking. We noemen dit dan parodontitis, waarbij ook het kaakbot betrokken raakt.
Symptomen van bloedend tandvlees
Bloedend tandvlees, en dus een beginnende tandvleesontsteking, kun je aan een aantal symptomen herkennen. Je hoeft niet van alle symptomen (tegelijk) last te hebben:
• Je tandvlees bloedt spontaan tijdens het poetsen of bij het reinigen tussen de tanden en kiezen (flossen, ragen, stoken);
• Je hebt een metaalachtige smaak in je mond;
• Je tandvlees is opgezwollen en rood;
• Je tandvlees is pijnlijk bij lichte aanrakingen;
• Je hebt last van een slechte adem.
Oorzaken van bloedend tandvlees
Bloedend tandvlees wordt veroorzaakt door een beginnende tandvleesontsteking. Tandvleesontsteking wordt op zijn beurt veroorzaakt door tandplak.
Tandplak is een plakkerige laag die dagelijks op je tanden en kiezen ontstaat. Tandplak bestaat uit bacteriën, voedselresten en speeksel en vormt zich langs de randjes van je tandvlees en tussen je tanden en kiezen. Heb je een beetje last van teruggetrokken tandvlees, dan kan tandplak zich ook ophopen in de smalle spleet tussen tanden, kiezen en tandvlees, ook wel ‘pocket’ genaamd.
Wanneer je goed poetst en af en toe flost, haal je de meeste tandplak weg. Poets je niet vaak of niet goed genoeg, dan blijft het tandplak zitten dan kunnen de bacteriën in je tandplak ervoor zorgen dat je tandvlees gaat ontsteken. Tandplak kan ook hard worden. Dan noemen we het tandsteen.
Tandsteen kun je niet meer zelf weghalen, maar moet verwijderd worden door een mondhygiënist. Gebeurt dit niet? Dan zal de tandvleesontsteking niet verdwijnen. Tandsteen is namelijk ruw. Hierdoor kan ook op tandsteen tandplak vormen, waarbij de bacteriën het tandvlees blijven irriteren. Er zijn ook andere situaties waardoor je meer kans hebt op bloedend tandvlees en tandvleesontsteking:
• Hormonale veranderingen door een zwangerschap of de overgang. Hormonen spelen een belangrijke rol bij het goed functioneren en bevochtigen van de slijmvliezen. Door veranderingen in hormonen ben je gevoeliger voor bloedend tandvlees;
• Een gebrek aan vitamine B, C of D kan bloedend tandvlees veroorzaken;
• Een te droge mond;
• Gebruik je tandpasta of mondwater met alcohol? Ook dat kan bloedend tandvlees veroorzaken. Dit droogt namelijk je mond uit;
• Roken;
• Ziektes zoals diabetes.
Bloedend tandvlees voorkomen
Het voorkomen van bloedend tandvlees begint bij een goede mondhygiëne.
Poets minimaal twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta.
Kies een tandenborstel die het best bij jouw gebit past.
Een belangrijke aanvulling op dit ritueel is het reinigen tussen je tanden en kiezen (flossen, stoken of ragen), soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper.
Met een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist laat je je gebit en tandvlees extra grondig reinigen.